Vesikourujen puhdistus on tehokas ja tärkeä huoltotoimi katon turvaamiseksi

Plus Kattopalvelumme tarjoaa laadukkaat kattotyöt pitkällä kokemuksella.

Vesikourujen puhdistus on ehdottomasti yksi kaikkein olennaisimmista huoltotoimista, oli katon materiaali ja malli sitten mikä tahansa. Säännöllinen sadevesijärjestelmien puhdistus varmistaa, että sade- ja sulamisvedet pääsevät poistumaan turvallista tietä katolta eivätkä päädy kattorakenteisiin ja yläpohjaan vahinkoa aiheuttamaan. Laiminlyödyt, roskaantuneet rännit sen sijaan ovat riski koko rakennuksen hyvinvoinnille. Kaikenlainen lika kiihdyttää rännien kulumista, putket ruostuvat pikkuhiljaa puhki, ja lehtiroska rasittaa vedenpoistojärjestelmää monin tavoin. Huoltamattomiin ränneihin kehittyy helposti muun muassa saumavuotoja ja tukoksia, joista molemmista on omat haasteensa katon toimivuudelle. Ongelmat sadevesijärjestelmässä saavat aikaan, että vesi ohjautuu ei-toivottuihin paikkoihin kastelemaan esimerkiksi seinät, pihamaan ja perustukset. Yskivä vedenpoisto johtaa ennen pitkää kosteushaittoihin, lahottumiseen ja homeongelmiin, jotka kaikki ovat vakavia vaurioita ja työläitä korjattavia.

Plus Kattopalvelu hoitaa laadukkaasti ja kattavasti katon huollot sekä vesikourujen puhdistukset kaikille kohteille. Puhdistamme rännit osaavin ottein niin peltikatoilta, tiilikatoilta kuin huopakatoiltakin. Omakotitalon vesikourujen puhdistus, kerrostalon vesikourujen puhdistus tai kesämökin rännien puhdistus, paritalot, rivitalot, taloyhtiöt ja kaikki kiinteistöt – katto kuin katto, meiltä luonnistuu. Puhdistamme ja huollamme rännit myös kaikista piha- ja ulkorakennuksista, kuten autotalleista, rantasaunoista ja pihavarastoista. Repertuaariimme kuuluvat kaikenkokoiset ja -muotoiset katot: harja- ja tasakatot, auma-, mansardi- ja pulpettikatot, pienet ja suuret pinta-alat, korkeat ja matalat rakennukset, jyrkät ja loivat profiilit, perinteiset kahden lappeen mallit siinä missä monimuotoisuudellaan haastavat taitekatotkin. Meiltä löytyy kokemus ja ammattitason kalusto haastaviinkin kohteisiin, esimerkiksi korkean talon vesikourujen puhdistus toteutetaan tarvittaessa henkilönostimella tai nostokoriautolla. Samalla kun puhdistamme kattosi sadevesijärjestelmän, tarkastamme ränneistä myös kiinnitykset ja kaadon.

Laadukkaan kattopalvelumme suurimpiin etuihin kuuluu kokonaisvaltaisuus. Tavoitteemme on aina varmistaa, että kattosi toimii kaikin puolin tarkoituksenmukaisella tavalla, ja niinpä jokaisen meiltä tilatun kattotyön yhteyteen tarjoamme kattavan kattotarkastuksen veloituksetta. Toisin sanoen, kun tulemme katollesi puhdistamaan vesikourut, katsastamme samalla läpi katepinnan yleisen kunnon, katon jiirit, saumat, pellitykset ja läpiviennit sekä kattoturvatuotteet ja muut kattovarustelut. Jos rakenteiden puolesta on mahdollista päästä yläpohjaan, kurkkaamme tilanteen myös siltä osin. Mikäli tarkastuksessa löytyy esimerkiksi valskaavia läpivientejä tai pintavaurioita katteessa, kerromme asiasta sinulle ja annamme edullisen tarjouksen tarvittavista kunnostuksista. Kun teetät meillä katon huolto- ja korjaustöitä kotiisi tai vapaa-ajan asunnolle, saat hyödyntää niistä kotitalousvähennyksen yksityisasiakkaan verotuksessa. Lisäksi sivujemme kautta on kattotöiden kuluihin haettavissa joustavampaa rahoitusta.

Kun sadevesijärjestelmän huollot suorittaa Plus Kattopalvelu, on kattosi turvallisissa käsissä. Meiltä löytyy kokonaisvaltainen tietopohja sekä käytännön taito kattotöihin, joten jos vesikourujen puhdistuksen ohessa tarvitaan esimerkiksi räystäslautojen uusimista tai vuotavien vesikourujen paikkausta, hoidamme nämäkin hommat vaivattomasti ja varmoin ottein. Kauttamme saat myös tukkeutuneiden vesikourujen avaukset ja jäätyneiden rännien sulatukset vesihöyryllä, sekä kaikki muut katon tai rännien huollot ja saneeraukset. Sadevesijärjestelmän käyttövarmuus vaikuttaa ratkaisevasti koko rakennuksen hyvinvointiin ja turvallisuuteen. Toimiva vedenpoisto pitää kosteusvauriot loitolla ja siirtää remonttitarpeita tuonnemmaksi. Vesikourujen puhdistus on helppo ja huokea huoltotyö, joten pidä katostasi ensiluokkaista huolta ja teetä rännien siivous säännöllisesti. Kattosi kiittää, kestää ja palvelee pitkään – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme vesikourujen puhdistuksesta!

Vesikourujen puhdistus

Sadevesikourujen puhdistus on toimivan vedenpoiston ydin

Miksi vesikourujen puhdistusta ja sadevesijärjestelmän säännöllistä huoltoa tarvitaan? Kuten katto ylipäätään, myös rännit joutuvat kestämään monenlaista ulkoista rasitusta vuoden ympäri. Katolta sekä sen ympäristöstä kulkeutuu jatkuvasti vesikouruihin erilaisia epäpuhtauksia ja muita kemiallisia rasituksia. Putkista voi löytyä muun muassa pihkaa, siitepölyä ja hiekkaa, lehtiä, neulasia ja katkenneita oksia sekä erityisesti puulämmitteisissä taloissa nokea ja tuhkaa. Pidemmän aikaa laiminlyötyihin putkiin on saattanut asettua jopa sammal- tai jäkäläkasvustoa. Kaikki lika rännien sisäpinnassa hidastaa vedenpoistoa. Putkissa oleva maatuva roska myös sitoo kosteutta itseensä, ja kun rännit eivät missään vaiheessa pääse kunnolla kuivumaan, korroosio kiihtyy ja sadevesijärjestelmä rupeaa ruostumaan. Varsinkin vesikourujen saumat, joiden tiivistykset jo muutenkin ottavat osumaa lämpötilanvaihteluista, joutuvat kovalle kulutukselle. Aluksi saumakohdissa alkaa esiintymään tihkuvuotoja, jotka vähä vähältä pahenevat ja vaikeuttavat sadevesijärjestelmän toimintaa.

Lehdet, neulaset sekä muu irtoroska ovat oma merkittävä ongelmansa. Isompina kertyminä niistä muodostuu putkiin esteitä ja tukkeutumia, jotka rasittavat rännien kiinnikkeitä ja aiheuttavat veden virhevirtauksia. Esimerkiksi kesällä rankkasateiden aikaan toimivaa vedenpoistoa todella tarvittaisiin. Roskaiset rännit tulvivat kuitenkin helposti yli, jolloin vesi päätyy syöksytorvien sijasta valumaan rakennuksen seiniä pitkin. Jos talon ulkovuori on jo valmiiksi parhaat päivänsä nähnyt, jatkuva kastuminen lahottaa sen äkkiä, ja home, lahottajasienet sekä muu mikrobikasvusto ryhtyvät asettumaan taloksi. Vakavien haasteiden äärellä ollaan myös siinä tapauksessa, että sokkeli pääsee virheellisesti toimivan vedenpoiston vuoksi kastumaan – kosteusvaurio perustuksissa on jo täysin uuden kokoluokan ongelma.

Kun arvata saattaa, katon sekä vesikourujen roskaantumista tapahtuu erityisen suuressa määrin syksyllä. Jos rännejä ei puhdisteta ennen kuin talvi ja pakkaset saapuvat, putkiin jätetyt lehdet, neulaset sekä muut roskat jäätyvät ja aiheuttavat vaikeuksia sadevesijärjestelmälle. Tukosten vuoksi vesi jää seisomaan, patoutuu ja jäätyy. Kouruissa oleva jää vääntää rännejä, pilaa kaadon ja rasittaa painollaan kourujen kiinnikkeitä. Jäätynyt putki voi jopa haljeta tyystin toimintakelvottomaksi. Keväällä edessä on jälleen tukkeutuneiden rännien ongelma, kun sulamisvedet etsivät reittiä päästäkseen alas katolta. Jäätyneet rännit tulvivat yli, ja vesi päätyy taas seinille ja perustuksiin. Kaiken lisäksi, jos sulamisvesiä valuu litroittain rännien yli pihamaalle, voivat ne uudelleen liukkaudeksi jäätyessään aiheuttaa myös merkittävän turvallisuusriskin rakennuksen ympäristössä liikkujille.

Kaiken tämän perusteella on helppo nähdä, ettei vesikourujen puhdistusta todellakaan kannata jättää hoitamatta. Rännien huollon laiminlyönnistä seuraa monenlaista haittaa niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä. Oman onnensa nojaan jäänyt sadevesijärjestelmä rapautuu ja ränsistyy, kosteus ja lika ruostuttavat rännit, ja vesi päätyy pahimmillaan kastelemaan seinät ja perustukset. Huoltamattomassa sadevesijärjestelmässä väijyy koko ajan konkreettinen riski vesivahingolle. Vesikourujen puhdistus on edullinen, helppo ja toimiva keino välttää katon vedenpoistoon liittyvät ongelmat, ja ennaltaehkäisevät toimet tulevat aina takuulla huokeammiksi kuin kattavampiin korjauksiin ryhtyminen jälkikäteen. Tee siksi paras mahdollinen palvelus kattosi sadevesijärjestelmälle, ja pidä se hyvässä kunnossa vuoden ympäri teettämällä tarvittavat huoltotyöt meillä.

Rännien puhdistus täytyy toteuttaa säännöllisesti ja asianmukaisella ammattiosaamisella

Rännien puhdistus suositellaan tehtäväksi muutaman kerran vuodessa, kuitenkin vähintään puolivuosittain – tämä käy kätevästi esimerkiksi kausihuollon yhteydessä keväällä ja syksyllä. Meillä Plus Kattopalvelulla rännien puhdistus kuuluukin aina katon perushuoltoon. Sadevesikourujen puolivuosittainen puhdistus pitää rännit toimintavarmoina ja aina asianmukaisesti valmistettuina tulevan vuodenajan tuomiin rasituksiin. Keväällä vesikourujen kunto tarkistetaan sadekausia ajatellen, ja syksyllä ränneistä siivotaan pois lehtiroska, ettei se jää niihin talvehtimaan. Kun rännien puhdistus toteutetaan riittävän usein, on työ myös kevyempää ja nopeampaa, kun putkiin ei ehdi kerrostua massiivisia määriä roskaa. Vesikourujen yleiskunto pysyy kaiken kaikkiaan parempana, rännien tilanteesta ollaan selvillä koko ajan, ja mahdolliset epäkohdat saadaan hoidettua jo varhaisessa vaiheessa pois päiväjärjestyksestä. Tietysti ympäröivät olosuhteet vaikuttavat suuresti katon ja rännien huoltotarpeeseen, ja joissakin tapauksissa sopiva puhdistusväli saattaa olla tiheämpikin. Varjoisat, pohjoisen- tai idänpuoleiset lappeet, lähistöltä löytyvä tiheä puusto sekä muuten suojainen sijainti lisäävät katon puhdistustarvetta verrattuna etelänpuoleisiin, aukealla paikalla sijaitseviin paahteisiin katonosiin.

Rännien puhdistuksen lomassa käymme läpi ja huollamme sadevesijärjestelmäsi kokonaisvaltaisesti. Tyhjennämme kourut roskista, lehdistä ja neulasista, ja saamme putkista pinttyneemmänkin lian irti turvallisin menetelmin ja täsmäpesuaineilla. Kun huuhtelemme sadevesikourut huolellisesti, pystymme samalla selvittämään mahdolliset tihkuvuodot sekä muut vedenpoiston ongelmakohdat. Tarkastamme kourujen saumat, tiivistykset, pinnoitteen, kiinnikkeet ja kaadon sekä sadevesijärjestelmän yleisen toimivuuden. Meiltä sujuvat siististi myös tarvittavat saneeraukset ja kunnostukset: paikkaamme rännit, kiristämme kiinnikkeet, korjaamme kaadon, tiivistämme saumat, poistamme ruosteen ja uusimme lumikuorman alla vääntyneet tai muuten loppuun palvelleet vesikourut. Räätälöimme huollot ja korjaukset aina kattosi tarpeiden mukaan.

Katolle turvallisin ja hyödyllisin ratkaisu on jättää rännien puhdistus pesunkestävälle ammattitekijälle. Tee-se-itse-toteutuksen ongelmana ovat usein esimerkiksi vääränlaiset käsittelyaineet, jotka pahimmillaan vievät kourujen pinnoitteen, ja syöpyneeseen peltiin jämähtää lika jatkossa entistä tymäkämmin. Myös liian kovalla vedenpaineella saadaan helposti aikaan mekaanisia vaurioita katolle sekä ränneihin. Koska rännit tavallisesti sijaitsevat korkealla, on yksi harkinnanarvoinen osa-alue työturvallisuus. Plus Kattopalvelun ammattilaisilta löytyy asianmukaiset turvakengät, kypärät, valjaat, turvaköydet sekä muut vaadittavat putoamissuojaimet, ja kohteista haastavimmatkin huolletaan riskittömästi tarkoitukseen soveltuvan kaluston avulla: esimerkiksi korkean rakennuksen vesikourujen puhdistus luonnistuu loistavasti nostokoriautolla. Osa kokeilee rännien puhdistusta omatoimisesti maasta käsin, mutta tätä ei voi täysin toimivana ratkaisuna suositella, sillä koska työn etenemistä ei näe, voi putkiin jäädä roskia. Myöskään rännin tiiveyden ja kunnon tarkastus ei onnistu toimenpiteen ohessa. Plus Kattopalvelu toteuttaa vesikourujen puhdistuksen aina turvallisesti ja oikeaoppisesti katon kautta, samalla selvittäen sadevesijärjestelmän kunnon ja tilanteen.

Meillä teetettyyn rännien puhdistukseen sisältyy vielä yksi merkittävä lisäetu: palveluumme kuuluu kaikkien kattotöiden ohessa aina kattava katon kuntotarkastus. Rännien puhdistus ei tee tässä poikkeusta, vaan sadevesijärjestelmää siivotessamme tutkimme samalla kattosi kokonaistilanteen veloituksetta. Katsastamme, onko katepinta ehjä ja hyvässä kunnossa, vai löytyykö sammalta, ruostevaurioita, halkeamia tai muita epäkohtia. Tutkimme saumat, pellitykset, kattotuotteet, läpiviennit sekä jiirit eli sisätaitteet. Jos rakenteissa on pääsy yläpohjaan, käymme katsomassa myös, miltä tilanne näyttää aluskatteen, eristeiden sekä rakenteiden osalta. Voit nojata laaja-alaiseen asiantuntemukseemme kaikissa tarvittavissa kattotöissä, ja hoidamme taidolla huollot, korjaukset, paikkaukset sekä saneeraukset. Meiltä löytyy laadukas palvelu myös kaikkiin sadevesijärjestelmään liittyviin ongelmiin, esimerkiksi rännien tihkuvuotoihin tai tukkeutuneisiin syöksytorviin ja alastuloputkiin.

Tukkeutuneiden syöksyputkien ja alastuloputkien avaus laatutyönä ja ammattikalustolla

Tukkeutuneet syöksyputket ja alastuloputket voivat saada paljon vahinkoa aikaan joko veden virhevirtausten tai suoranaisen patoutumisen muodossa. Tukkeutuneet rännit myös tulvivat yli, ja sitä myötä vesi päätyy paikkoihin, joihin sen ei todellakaan pitäisi. Erityisen haastava tilanne on talvella, jolloin tukokset putkissa kaiken lisäksi jäätyvät. Plus Kattopalvelun kokeneilta ammattiosaajilta onnistuu haastavatkin kattotyöt, mukaan lukien tukkeutuneiden syöksyputkien ja alastuloputkien avaus turvallisesti. Lehtiroskan vuoksi tukkeutuneet rännit tyhjennämme, huuhtelemme ja tarkistamme, eikä aikaakaan, kun vesi virtaa puhdistetuissa putkissa jälleen sulavasti ja esteettömästi. Jos rännit ovat tukkeutumisen lisäksi jäätyneet, on syytä tuoda työmaalle taitavien tekijöiden lisäksi myös tarkoitukseen soveltuvaa erikoiskalustoa.

Tässä kohtaa vastuullinen varoituksen sana on paikallaan: jäätä ei kannata lähteä katolta ja ränneistä poistamaan mututuntumalla tai tee-se-itse-tekniikoilla. Uramme aikana olemme törmänneet valitettavan usein tapauksiin, joissa jäätyneiden rännien avaaminen on mielletty voimalajiksi. Putkia on hakattu tai potkittu, tai kouruja yritetty kuumentaa tulella. Toisinaan “avuksi” jään irrottamiseen on otettu kirves, vasara tai muu vastaavanlainen työkalu. Tällaiset konstit eivät ikävä kyllä johda ehjään, moitteettomasti vetävään vedenpoistoon, vaan tuloksena on pikemminkin pinnoitevaurioita, rikkoutuneita rakenteita, lommolle painuneita putkia ja pahimmillaan käyttökelvoton sadevesijärjestelmä. Paras ratkaisu ei ole myöskään jäädä toivomaan, josko rännit sulaisivat ajoissa omia aikojaan, sillä kalliiksi käyvän kosteusvaurion riski on näissä tapauksissa merkittävä.

Plus Kattopalvelulta saat katollesi taitavat tekijät tukkeutuneiden rännien avaukseen sekä sadevesijärjestelmän jäänpoistoon. Käytöstämme löytyy tarkoitukseen kehitelty höyrysulatuskoneisto, joka hoitaa tehtävän nopeasti ja katolle sekä ympäristölle ystävällisellä tavalla. Jäätyneiden rännien avaaminen höyrysulatuksella on ekologinen ratkaisu, sillä työ tehdään pelkän vesihöyryn avulla, ympäristöä kuormittamatta. Hellävarainen ja tehokas höyrysulatus ei riko rakenteita: vesihöyry suunnataan jäätyneisiin kohtiin, sulaminen tapahtuu nopeasti, ja jää saadaan poistettua ränneistä ilman mekaanista rasitusta. Höyrysulatuksen avulla voimme samoin sulattaa myös jäätyneet ojarummut ja kattokaivot. Jos pakkaset palaavat ja jäädyttävät vesikourut uudelleen, on rännien avaus höyrysulatuksella tietysti vain väliaikainen apu. Plus Kattopalvelulta saat tarvittaessa myös sulanapitokaapeleiden asennukset ränneihin, jolloin kyse on pysyvämmästä ratkaisusta sadevesijärjestelmän aukipitämiseen.

Kunnossa pidetty sadevesijärjestelmä viimeistelee kattosi toimintavarmuuden. Ammattilaisen toteuttama vesikourujen puhdistus on nopea ja vaivaton toimenpide, jolla saadaan tehokkaasti tuloksia aikaan. Kun sade- ja sulamisvesillä on tarkoituksenmukainen reitti alas katolta, säilyvät rakenteet suojassa kosteudelta. Lahovauriot ja vesivahingot vältetään, jolloin remonttitarvekin pysyy pienenä. Plus Kattopalvelu pitää sadevesijärjestelmästäsi kokonaisvaltaista huolta. Ränneistä löytyy tiiviit saumat, pitävät kiinnikkeet sekä viimeisen päälle säädetty kaato. Ennen kaikkea ne tarjoavat esteettömän vedenpoiston ja mahdollistavat huolettoman, turvallisen asumisen talossa. Pitkän aikavälin hyötyjen vuoksi sadevesijärjestelmien huollossa, puhdistuksessa ja korjauksessa kannattaa luottaa laadukkaaseen ammattityöhön. Tilaa siis katollesi paras palvelu – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme vesikourujen puhdistuksesta!