Aluskatteen korjaus taitavalla toteutuksella estää kosteusvauriot ja jatkaa katon elinkaarta

Plus Kattopalvelumme tarjoaa laadukkaat kattotyöt pitkällä kokemuksella.

Tarpeen mukaan toteutettu, taitava aluskatteen korjaus on ratkaisevassa roolissa pidentämässä katon käyttöikää, ja se mahdollistaa turvallisen, huolettoman asumisen talossa. Tiivis ja oikein asennettu aluskate on täysin välttämätön osa minkä tahansa katon toimintakykyä, etenkin maamme vaihtelevissa sääoloissa, joissa eri vuodenaikojen mukanaan tuomat haasteet poikkeavat toisistaan merkittävästi. Vesikatteet itsessään ovat harvoin täysin tiiveiksi suunniteltuja. Aluskatetta tarvitaankin pelastamaan rakenteet tihkuvedeltä, joka saattaa ujuttautua sisään esimerkiksi katon saumoista ja muista liitoskohdista. Oikein toteutettu aluskate poistaa turvallisesti ja tehokkaasti sekä sisältä että ulkoa päin tulevan kosteuden, ennen kuin se ehtii päätyä vetenä eristeisiin tai rakenteisiin. Erityisen tärkeä tehtävä aluskatteella on läpivientien, jiirien sekä muiden vuoto-alttiiden katon elementtien tiivistämisessä. Kun aluskate vuotaa, voi kyse olla mekaanisesta vauriosta, alkuperäisessä asennuksessa tehdystä virheestä tai yksinkertaisesti iän myötä tapahtuneesta hapertumisesta. Mistä tahansa sitten kiikastaakin, kannattaa aluskatteen korjaus hoitaa kuntoon mahdollisimman nopeasti – muuten tilanne johtaa ennen pitkää kosteushaittoihin, home-ongelmiin sekä lahovaurioihin.

Kun etsit laadukasta aluskatteen korjausta, Plus Kattopalvelulta löydät kokeneet ja ammattitaitoiset asentajat työhön. Suoritamme aluskatteen paikkaukset, revenneen aluskatteen korjaukset sekä aluskatteen osittaiset vaihdot kaikille katemateriaaleille, kattomuodoille ja rakennustyypeille. Toteutamme peltikaton aluskatteen korjaukset ja tiilikaton aluskatteen korjaukset, aluskatteen ylösnostojen korjaukset sekä läpivientikappaleiden asennukset, uusimiset ja vaihdot. Käsissämme luonnistuvat omakotitalon, paritalon ja kesämökin aluskatteen korjaukset yhtä lailla kuin rivitalon, kerrostalon, taloyhtiön sekä muidenkin kiinteistöjen aluskatteen korjaukset. Aluskatteen reikien paikkaaminen, aluskatteen korjaus sekä aluskatteen osittainen uusiminen toteutetaan meillä aina siistillä, kestävällä työnjäljellä sekä kunkin katemateriaalin nimenomaisilla ehdoilla. Huolehdimme oikeista asennussuunnista, riittävistä limityksistä, tarkoista tiivistyksistä sekä muista työn kannalta olennaisista yksityiskohdista, ja korjaus saadaan taatusti maaliin katolle sekä rakenteille turvallisella tavalla.

Aluskatteen korjaus suoritetaan toimestamme asiakaslähtöisesti ja avaimet käteen- periaatteella. Meillä Plus Kattopalvelulla kokonaisvaltaiseen palveluumme kuuluu, että kaikkien kattotöiden yhteyteen tarjoamme katon perusteellisen kuntotarkastuksen. Kun siis tulemme puhdistamaan kattosi tai paikkaamaan revenneen aluskatteen, niin samalla katsastamme aina kattosi yleisen kunnon ja tilanteen veloituksetta. Jos jotain huomionarvoista ilmenee, kerromme asiasta sinulle, ja saat myös edullisen tarjouksemme mahdollisten epäkohtien hoitamisesta kuntoon. Aluskatteen korjaus ajoissa on edullinen tapa turvata rakennuksen hyvinvointi ja jatkaa katon käyttöikää. Sivujemme kautta huolto- ja korjauskuluihin voi hakea myös joustavampaa rahoitusta, ja lisäksi kannattaa muistaa, että meillä kotiin tai vapaa-ajan asunnolle teetetyt kattotyöt ovat kotitalousvähennyskelpoisia yksityisasiakkaan verotuksessa.

Aluskate on avainroolissa katollasi – ilman asianmukaista aluskatetta ei katto mitenkään voi olla toimiva. Aluskatteen korjaus kannattaa, sillä siten vältät kondenssiveden tai kattovuotojen helposti aikaansaamat tuhot yläpohjassa: kosteus- ja lahovauriot, homehaitat sekä jopa terveydelle vaaralliset sisäilmaongelmat. Aluskate on tarkoitettu kestämään yleensä yhtä kauan kuin vesikatekin, joten huolehtimalla siitä hyvin saat pitkäikäisen ja pitävän suojan katollesi vuosien ja vuosikymmenten ajaksi. Toimiakseen toivotulla tavalla on aluskatteen oltava täysin tiivis koko katon laajuudelta; hoida siksi pienimmätkin vauriot kuntoon heti, ennen kuin ne aiheuttavat sen suurempaa haittaa. Aluskatteen korjaus, paikkaus tai osittainen uusiminen kaikille katoille kestävänä laatutyönä – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme aluskatteen korjauksesta!

Aluskatteen korjaus ja paikkaus

Aluskatteen osittainen uusiminen yksittäisiä vuotia tai kaistaleita vaihtamalla

Taitavilta asentajiltamme luonnistuu aluskatteen osittainen uusiminen laajalla skaalalla. Aluskatteen osittainen uusiminen esimerkiksi jiirin eli sisätaitteen kohdalta samoin kuin erilaisten läpivientienkin kohdalta vaatii vahvaa tuotetuntemusta, ajantasaista tietoa rakennusmääräyksistä sekä mielellään myös runsasta käytännön kokemusta aluskatetöistä. Tämän lisäksi syvällinen ymmärrys katon rakenteesta ja toiminnasta on tarpeen. Aluskatteilla on toisistaan poikkeavia ominaisuuksia, materiaaleja sekä kiinnitystapoja riippuen siitä, millaisesta vesikatteesta kulloinkin puhutaan. Valikoimasta löytyy muun muassa erilaisia vahvistettuja muovikalvoja, hengittäviä kalvoja sekä bitumi- ja kartonkikermejä, ja aluskatteen tukikerroksen materiaalina saatetaan käyttää esimerkiksi polyesteriä, polypropeenia tai lasikuitua. Eri aluskatteet eivät ole toistaan parempia tai huonompia, vaan oikea materiaaliratkaisu riippuu aina tilanteesta sekä katon materiaalista ja olosuhteista. Katolta voi löytyä kondenssisuojattu tai hengittävä aluskate, kevytrakenteinen muovinen aluskate tai bituminen aluskermi laudoituksella, jolloin korjaustavatkin luonnollisesti vaihtelevat paljon. Suoritamme aluskatteen osittaiset uusimiset kaikille kattotyypeille ja materiaaleille, pelti-, huopa- ja tiilikaton aluskatteen korjaukset, pahvisen aluskatteen korjaukset siinä missä muovisenkin.

Kun aluskate vuotaa, hoidamme katon ensi töiksemme säältä suojaan. Tämän jälkeen ryhdymme etsimään vuodon tarkkaa sijaintia ja syytä. Virhe on saattanut tapahtua jo aluskatteen alkuperäisessä asennuksessa: kenties aluskate on asennettu liian löysälle tai kireälle, jolloin vesi ohjautuu väärin esimerkiksi ruoteisiin. Limitykset ovat ehkä jääneet puolitiehen tai läpivientien ylösnostot ja tiivistekappaleet loistavat poissaolollaan. Asennus on saatettu aloittaa kokonaan väärästä suunnasta, aluskate on asennettu väärinpäin tai jiirien laudoituksista ei olekaan saatu täysin tiiviitä. Myös puolivillaisella osaamisella hoidettujen kattotöiden yhteydessä on voitu aiheuttaa mekaaninen vaurio aluskatteelle, tai se on kärsinyt lumen tai myrskyn aiheuttamasta kattovahingosta. Joskus aluskate vuotaa yksinkertaisesti vanhuuttaan – läpivientien tiivisteet ovat iän myötä pettäneet, tai aluskate on kosteuden haperruttama ja reikiintynyt. Esiintyipä aluskatteessa yksittäisiä reikiä ja venymiä tai laajemman alueen vaurioita ja repeämiä, voit jättää korjauksen käsiimme luottavaisin mielin. Mihin tahansa aluskateongelmaan etsimme takuuvarmasti parhaan paikkaus- tai tiivistysratkaisun.

Usein vastaus aluskatteen ongelmiin on aluskatteen osittainen uusiminen. Tällöin aluskatteen korjaus suoritetaan reikiintyneen vuodan tai kaistaleen vaihdolla. Aluskatteen osittainen uusiminen voi olla tarpeen esimerkiksi kattoikkunan, kattoluukun tai muiden läpivientien kohdalla. Poistamme kattoruodeväli kerrallaan vanhaa, vaurioitunutta aluskatetta tarvittavissa määrin, minkä jälkeen asennamme tilalle uutta, tiivistä aluskatetta limittäen jokaisen saumakohdan huolellisesti. Jotta lopputuloksesta saadaan onnistunut, on välttämätöntä, että pystymme tekemään korjattaviin kohtiin vesitiiviit, teknisesti oikein toteutetut limitysliitokset. Tämän vuoksi pidämme huolen siitä, että aluskatteen osittainen uusiminen toteutetaan riittävän laajalta alueelta, ja tarpeen mukaan puramme myös vesikatetta poistamalla uusittavalta alueelta kattotiiliä tai -peltejä korjaustyön ajaksi. Aluskatteen osittainen uusiminen savupiipun, viemärintuuletusputken ja muiden katon elementtien kohdalta toteutetaan meillä aina tehokkaasti ja turvallisesti sekä parhaalla mahdollisella lopputuloksella.

Aluskatteen osittaisen uusimisen lomassa voimme huolehtia kuntoon myös muut alusrakenteiden ja yläpohjan kunnostustyöt. Aluskatteen käyttövarmuudelle on välttämätöntä, että vesikaton alapuoliset rakenteet toimivat kokonaisuudessaan tarkoituksenmukaisella tavalla ja että esimerkiksi ilmanvaihto pelittää hyvin koko katon alueelta. Siksi, kun aluskate vuotaa, täytyy aina selvittää korjaustarpeen laajuus kokonaisvaltaisesti ja tutkia mahdollisesti syntyneet vauriot. Jos vesi on saanut tehdä rakenteissa tuhojaan jo pidemmän aikaa, voi yläpohjassa tulla vastaan valumajälkiä, lahonneita puuosia ja kastuneita eristeitä. Plus Kattopalvelu on osaava apu näihinkin korjauksiin: vaihdamme kastuneet villat sekä korjaamme tai uusimme vaurioituneet rakenteet. Samalla voimme tarpeen mukaan parannella katon toimivuutta esimerkiksi eristystä lisäämällä tai tuuletusta kohentamalla. Aluskatteen osittainen uusiminen ja katon varustelutyöt toteutetaan aina yksilöllisesti, kattosi tarpeiden sekä sinulla olevien toiveiden mukaan. Meiltä saat lopputuloksen, joka todella palvelee tarkoitustaan ja jatkaa katon elinkaarta.

Aluskatteen korjaus on usein kunnostustöitä jiirin, savupiipun, kattoikkunan, kattoluukun ja läpiviennin kohdalta

Aluskatteen korjaus voi tulla kysymykseen jiirin eli sisätaitteen, savupiipun, kattoikkunan, kattoluukun sekä muiden läpivientien kohdalla. Aluskatteen korjaus läpiviennin kohdalta on melko tavallinen kunnostustyö, sillä usein aluskatteen vuoto paikantuu juuri läpiviennin kohdalle. Läpiviennit ovat kattoon tehtäviä reikiä tai leikkauksia, jotka on saatava täydellisen vedenpitäviksi, jotta ne hoitaisivat tehtävänsä moitteettomasti. Tämän takia läpivientien kuntoa ja tiiveyttä tuleekin tarkkailla säännöllisesti esimerkiksi katon kausihuollon sekä muiden kattotöiden yhteydessä. Läpivientien määrä ja tyyppi vaihtelee kattojen välillä, mutta niihin voivat kuulua tapauksesta riippuen esimerkiksi viemärintuuletusputket, ilmanvaihtoputket, savupiiput, tv-antennit, kattoikkunat, kattoluukut, kattovalokuvut sekä liesituulettimen, huippuimurin tai alipainetuulettimien putket. Plus Kattopalvelun kattotaiturit toteuttavat aluskatteen korjaukset kattoluukun kohdalta, viemärintuuletusputkesta, katon sisätaitteesta ja niin edelleen.

Aluskatteen korjaus kattovalokuvun kohdalta, ilmanvaihtoputkesta tai savupiipusta – pienet ja suuret läpiviennit korjaamme kaikki taidolla ja tarkkuudella. Etsimme nimenomaisen kohdan, jossa aluskatteen vuoto piilee, tutkimme vuodon aikaansaamat vauriot sekä selvitämme ongelman alkulähteen. Aluskate saattaa olla vanhuuttaan hajonnut, sauma pettänyt tai läpiviennin tiiviste hapertunut. Uudehkon aluskatteen kohdalla vuoto-ongelmat viittaavat usein asennusvirheeseen, esimerkiksi niin että alkuperäisessä asennuksessa on jätetty aluskatteen ylösnosto tekemättä. Joskus itse läpiviennin, kuten liesituulettimen, toiminnassa voi olla puutteita, mikä aiheuttaa ongelmia katolla. Mikäli yksikin läpivienti vuotaa, kannattaa tutkia huolella kaikki muutkin katon läpivientikohdat laajempien vaurioiden poissulkemiseksi. Jos aluskate vuotaa läpiviennin kohdalta, on tavallisesti kysymys varsin paikallisista vaurioista. Aluskatteen korjaukset ongelmakohdasta riippumatta hoidetaan osaavien tekijöidemme toimesta kuntoon tyylikkäästi ja tehokkaasti, tinkimättömällä laadulla.

Kun suoritamme aluskatteen korjauksen savupiipun tai muun läpiviennin kohdalta, katsomme käytettävät korjausmenetelmät aina kattokohtaisesti, ongelman sijainnista ja luonteesta riippuen. Usein kysymys on vain läpiviennin hapertuneesta tiivisteestä, jolloin asennamme uuden ja vedenpitävän tiivisteen vanhan, kuluneen tilalle. Kauttaaltaan huonokuntoiset läpiviennit vaihdamme kokonaan uusiin. Kun korjaamme aluskatetta esimerkiksi savupiipun kohdalta, uusimme samalla aina myös piipun pysty- ja juuripellitykset tiiviin lopputuloksen takaamiseksi. Työn lomassa voimme lisäksi asentaa katolle piipunhatun, joka jatkossa suojaa hormia rankkasateilta sekä tuiskulumelta. Aluskatteen korjaus läpivientien kohdalta tarkoittaa hyvin usein toimenpiteitä puutteellisiksi jääneiden ylösnostojen suhteen. Kun aluskate alun alkaen asennetaan, tulisi jokaisen läpiviennin kohdalla jo silloin suorittaa tämä tärkeä ylösnosto, eli nostaa aluskate läpivietyä kappaletta vasten tiiviiksi kaulukseksi siten, ettei vesi pääse pujahtamaan läpiviennin kohdalta rakenteisiin. Lisäksi jokaiseen läpivientiin tulisi asentaa varta vasten suunnitellut läpivientitiivisteet osaltaan estämään kosteuden siirtymistä. Plus Kattopalvelu toteuttaa vaivattomasti ja varmoin ottein aluskatteen kunnostukset, aluskatteen ylösnostojen korjaukset sekä aluskatteen läpivientikappaleiden asennukset, uusimiset ja vaihdot.

Aluskatteen korjaus kattoikkunan, kattoluukun tai kattovalokuvun kohdalta tulee ajankohtaiseksi myös niissä tilanteissa, kun harkitaan kattoläpiviennin poistoa kokonaan. Kattoluukku tai -ikkuna voidaan haluta poistaa niin käytännön syistä kuin puhtaasti mieltymystenkin takia. Ehkei mainitulle läpiviennille enää yksinkertaisesti ole käyttöä, tai se ei toivotulla tavalla istu sisätilassa toteutettuihin muutoksiin. Teemme taidolla myös tarpeettomaksi käyneiden kattoikkunoiden ja kattovalokupujen poistot. Aluskatteen korjaus on näissä tapauksissa hyvin olennainen osa työtä, sillä aluskate ei saa jäädä vaillinaiseksi kohdista, joissa kattokupu tai -ikkuna aiemmin sijaitsi. Sen sijaan rakenteiden kunto täytyy selvittää huolellisesti, ja kun siitä on varmistauduttu, tulee käytöstä poistetun kattoläpiviennin kohdalle toteuttaa korkealaatuinen, muuta kattoa vastaava rakenne niin aluskatteen, ruoteiden, eristeiden, vesikatteen kuin muidenkin katon elementtien ja kerrosten suhteen. Jokaisessa aluskatteen korjauksessa huolehdimme tunnollisesti pitävistä kiinnityksistä, riittävistä limityksistä ja moitteettomista tiivistyksistä. Aluskatteen taitekohtien korjaus, aluskatteen korjaus viemärintuuletusputken kohdalta tai revenneen aluskatteen korjaus – meiltä saat asiantuntevan avun kaikkiin tilanteisiin.

Aluskatteen paikkaus on täsmäratkaisu yksittäisiin vaurioihin

Myös nykyisen aluskatteen paikkaus asiantuntevasti toteutettuna toimii loistavana ratkaisuna moneen tilanteeseen, etenkin, mikäli aluskatteen ongelmien suhteen puhutaan lähinnä paikallisista vaurioista. Katolla ei välttämättä ole aina tarvetta aluskatteen osittaiseen uusimiseen vuotia tai kaistaleita vaihtamalla, vaan olemassa olevan aluskatteen paikkaus voi olla taloudellinen ja toimiva tapa palauttaa katolle sen käyttövarmuus ja vedenpitävyys. Korjaava toimenpide saattaa olla esimerkiksi aluskatteen paikkaus savupiipun tai kattoluukun kohdalta, tai sitten muihin katonosiin sijoittuva aluskatteen reikien paikkaaminen. Onnistunut aluskatteen paikkaus edellyttää tietysti kokenutta ammattiosaajaa, joka tuntee hyvin katon materiaalit, erityyppiset aluskatteet sekä parhaat korjaustavat kullekin kohteelle – kuten aiemmin todettua, erilaisten pahvien, muovien, kalvojen ja kermien valikoima on laaja. Hutiloitu hätäpaikkaus ei kanna kovinkaan pitkälle, vaan aluskatteen kestävä paikkaus vaatii kattavaa tietotaitoa ja lujaa käytännön kokemusta aluskatetöistä. Me Plus Kattopalvelulla paikkaamme, korjaamme ja kunnostamme aluskatteesi viimeisen päälle. Palvelemme peltikaton aluskatteen paikkauksissa, tiilikaton aluskatteen paikkauksissa samoin kuin huopakaton aluskermin ja umpilaudoituksen korjaustöissä.

Revenneen aluskatteen paikkaus, aluskatteen korjaus läpiviennin kohdalta vai aluskatteen osittainen vaihto? Sopivin etenemistapa täytyy ratkaista aina kattokohtaisesti, aluskatteen kunnon sekä siinä ilmenneiden vaurioiden pohjalta. Aluskatteen täsmäpaikkaus on usein itsessään riittävä toimenpide mekaanisiin vaurioihin. Paikkausta kannattaa hyödyntää etenkin silloin, kun aluskate kokonaisuutena on hyvässä kunnossa, ja ongelmana ovat lähinnä yksittäiset reiät, repeämät tai venymät, tai kun aluskatteen vuoto paikantuu selkeästi esimerkiksi jiiriin tai läpivientiin. Kun aluskatteen paikkaus suoritetaan tunnollisesti ja tarkasti, saadaan lopputuloksesta pitävä ja pitkäikäinen. Plus Kattopalvelun asentajat valitsevat työhön aina katollesi sopivimmat käsittelyaineet ja materiaalit sekä tilanteeseen parhaiten tepsivät paikkausmenetelmät. Aluskatteen paikkaus toteutetaan toimestamme hyvän rakennustavan mukaisesti, ja työnjälki on siisti sekä kestävä.

Aluskatteen paikkaus voidaan toteuttaa esimerkiksi kattovalokuvun, kattoikkunan, viemärintuuletusputken tai jiirin kohdalla. Jiirillä tarkoitetaan katon sisätaitetta, eli paikkaa, jossa kaksi lapetta kohtaavat – esimerkiksi kun päälappeesta ulkonee erillinen lippa parveketta tai kattolyhtyä varten. Jiirien toteutus, paikkaus ja korjaus ovat haastavia paikkoja monelle kattoalan ammattilaisellekin, ja niissä piileekin suuri riski rakennusvirheille sekä vuotovaurioille, myös aluskatteen suhteen. Mikäli jiiri on oikein asennettu, löytyy sen alta kaksi päällekkäistä aluskatetta, niin että sisätaitteen läpi mahdollisesti tihkuva vesi saadaan varmasti poistettua turvallisesti eikä se päädy rakenteisiin. Heti jiiristä seuraavana löytyy ensiksi harjansuuntainen aluskate, jonka alle tuodaan vielä molemmilta lappeilta jatketut aluskatteet. Aluskatteen paikkaus jiirin kohdalta edellyttää tekijältään kattavaa osaamista muun muassa saumauksista, pellityksistä, laudoituksista sekä monista muista kattotöistä, joten talosi kannalta turvallisin ratkaisu on jättää paikkaus suosiolla ammattilaisen tehtäväksi. Plus Kattopalvelu suorittaa aluskatteen paikkaukset kaikille katemateriaaleille laatutuotteilla ja kattavalla asennustakuulla.

Aluskatteen korjaus, paikkaus ja osittainen uusiminen palvelevat kattosi hyvinvointia ja pitävät pahemmat ongelmat loitolla. Tiiviin, toimivan aluskatteen kanssa ei tarvitse murehtia vesivuodoista, kondenssiongelmista tai  yläpohjan lahovaurioista. Sen sijaan turvallinen katto tuo mielenrauhan ja ehkäisee ennenaikaiset remontit. Aluskatteen rooli katon hyvinvoinnin kannalta on todella tärkeä, joten jos sen toimivuudessa ilmenee pienimpiäkään ongelmia, hoidata ne viipymättä kuntoon. Näin lunastat lisää käyttövuosia katollesi ja panostat tulevaisuuteen, sillä mitä leudommaksi ja kosteammaksi maamme ilmasto muuttuu, sitä kipeämmin toimintavarmaa aluskatetta kaivataan. Pidä katostasi kokonaisvaltaista huolta yläpohjaa ja aluskatetta myöten – ota yhteyttä ja pyydä tarjouksemme aluskatteen korjauksesta!